Maatregelen om besmetting te voorkomen

Update Dinsdag 17 maart 2020 - 14.15 uur

Het coronavirus is zeker voor ouderen of al zieke mensen een gevaar. Nu meer mensen besmet raken is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor hygiëne.

Het is belangrijk dat zorgorganisaties de adviezen van de GGD en het RIVM overnemen. De GGD is in geval van besmetting het eerste aanspreekpunt voor zorgorganisaties.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Door hoesten en niezen brengt iemand het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Wat zijn de klachten bij het coronavirus?

De klachten zijn verkoudheid of longklachten, en koorts, vergelijkbaar met gewone griep. In het overgrote deel van de gevallen blijft het bij het coronavirus bij soortgelijke verschijnselen als bij een gewone griep.

 • Kaart actuele corona-besmettingen in Nederland (dagelijks om 14.00 uur geupdate door RIVM)

Maatregelen om besmetting te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
 • Geen handen schudden bij begroeting
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt en houd afstand van andere personen (1,5 meter)  
 • Voor zorgmedewerkers geldt: bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts (> 38 graden): thuisblijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. Lees meer over de aangepaste adviezen.
Bron: Zorg voor Beter

Nieuw initiatief voor lokale verbroedering

Update Dinsdag 17 maart 2020 - 14.15 uur

GRONINGEN – Samen Sterk Tegen Corona is een nieuw initiatief dat moet gaan zorgen voor positiviteit en verbroedering in deze onzekere tijd. Middels een grote poster, die op het raam geplakt kan worden, kan men naar buurtgenoten communiceren hulp nodig te hebben óf juist laten blijken iemand te willen helpen.

We kunnen er niet meer onderuit, het Corona-virus grijpt nog steeds om zich heen. Door de regering is er een aantal drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich in rap tempo verder verspreidt. Maatregelen die nodig zijn om samen de strijd tegen Corona aan te gaan.

Hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen is voor iedereen onduidelijk. Omdat in een onzekere tijd als deze positiviteit in de vorm van een vriendelijke daad veel kan betekenen, is het Samen Sterk Tegen Corona initiatief gestart. Dit initiatief houdt in dat we laten zien dat we samen de strijd tegen Corona aangaan, dat we er voor elkaar zijn, ofwel: samen sterk staan. Een stukje verbroedering door te laten blijken dat je klaar staat voor je buurman of buurvrouw die misschien wel wat hulp kan gebruiken. Een boodschapje, de hond uitlaten, het posten van een brief of gewoon even een beetje aanspraak. Iets kleins kan voor iemand namelijk iets heel groots betekenen.

Twee invalshoeken

De basis van het initiatief is een grote A3 formaat poster. Deze speciale ‘Samen Sterk Tegen Corona’ poster kent twee kanten. De ene zijde van de poster laat zien dat men hulp aanbiedt voor degenen die het nodig hebben, de andere zijde communiceert juist dat men wel wat hulp kan gebruiken. Omdat het RIVM nadrukkelijk heeft aangegeven sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden, kan men een telefoonnummer invullen op de poster waarop men bereikt kan worden. Zo kan telefonisch worden besproken wat de wensen zijn.

Gratis poster

Laat zien dat je meedoet in de strijd tegen Corona. De ‘Samen Sterk Tegen Corona’ poster bestel je (voor jezelf of voor jouw naaste) helemaal gratis via www.samensterktegencorona.nl

Kritische noot: Als u de poster ophangt dat u hulp kan gebruiken, moet u WEL alert zijn, want mensen kunnen andere intenties hebben. Dus let goed op bij de deur.

Bron: Samen sterk tegen Corona

Toespraak president Rutte - NOS

Maandag 16 maart 2020 - 19.00 uur

Premier Rutte heeft gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken, zei hij in zijn toespraak tot het Nederlandse volk. "Het kan maanden duren om groepsimmuniteit op te bouwen." "Veel mensen het gevoel hebben dat we in een achtbaan zitten, die steeds harder gaat rijden. De maatregelen zijn ongekend", aldus Rutte. Hij benadrukte dat bij de maatregelen deskundig advies leidend is. De enige verstandige manier is gebruik te maken van wetenschappelijke kennis en feiten.

Bron: NOS

Thuis door Corona, Bel je opa en oma!

Update Zondag 15 maart 2020

De gemeente Den Haag lanceert maandag 16 maart de actie ‘Thuis door corona, Bel je opa en oma!’ Daarin roept wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) iedereen op aandacht te hebben voor (alleenstaande) ouderen die door het coronavirus thuis zitten en van sociale contacten zijn verstoken. De (mobiele) telefoon is in deze actiecampagne, die op sociale media wordt gevoerd, het belangrijkste actiemiddel.

'De nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in Nederland hebben effect als iedereen zich eraan houdt. Onderdeel van de maatregelen is dat kwetsbare mensen - vooral ouderen en mensen met verminderde weerstand - gezelschappen moeten mijden en geen gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. In het algemeen, zo stelt de rijksoverheid, wordt iedereen verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Dit betekent dat vooral ouderen een extra risico lopen in een isolement terecht te komen. Daarom roep ik iedereen op: bedenk wie gebaat is bij een telefoontje en begin met je eigen opa en oma!', aldus wethouder Kavita Parbhudayal.

De actie ‘Thuis door corona, Bel je opa en oma!’ richt zich niet alleen op opa’s en oma’s en hun kleinkinderen. 'Ook op de alleenstaande buurvrouw of vriend, of ieder ander van wie je denkt: die zou zich in deze periode wel eens eenzaam kunnen voelen', zegt Kavita Parbhudayal.

'Eenzaamheid kunnen wij als gemeente niet alleen oplossen. Daar hebben we iedereen in de stad bij nodig. Als we met elkaar samenwerken, is de kans van slagen veel groter. En daar wordt iedereen beter van. En, echt, een doodgewoon praatje kan al wonderen doen. Met een klein gebaar kun je een leven veranderen. Daarom zeg ik: pak die telefoon en bel!'

Ruim 50% van de volwassenen (van 19 jaar of ouder) in Den Haag voelt zich eenzaam. Dat gaat om circa 200.000 mensen.

'Dat is onacceptabel. Iedereen moet in Den Haag mee kunnen doen, daar sta ik voor als wethouder.'

Vorig jaar is Kavita Parbhudayal de strijd aangegaan tegen eenzaamheid en lanceerde zij het actieplan ’Met z’n allen niet alleen’.

'We hebben al veel bereikt. De stadsbrede initiatieven Open Je Hart en Vraag Elkaar zijn enorm gegroeid in aantallen. Zo zijn er veel nieuwe vriendschappen ontstaan. Ook zijn er inmiddels 80 Lief en Leedstraatjes. Laten we ons daarom niet kisten door het coronavirus! Pak de telefoon!'

Bron: Gemeente Den Haag

Inzameling huishoudelijk afval

Update Maandag 16 maart 2020 - 12.55 uur

Uw huishoudelijk afval wordt zoals u gewend bent opgehaald door de Haagse Milieu Services (HMS).

Grofvuil, groot tuinafval en bouw- en sloopafval kunt u naar een afvalbrengstationbrengen. Deze zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur geopend. Afvalbrengstation De Werf is vanaf 21 tot 30 maart gesloten.

Lukt het niet om zelf uw grofvuil of tuinafval weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het op te laten halen. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Bron: gemeente Den Haag

Aanvullende maatregelen COVID-19

Update zondag 15 maart 2020 - 20.15 uur

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuiszitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Locoburgemeester Boudewijn Revis over de maatregelen die Haagse ondernemers raken: 'Ik zie dat veel ondernemers direct hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij met z’n allen hebben om de gevolgen van dit virus te beperken.'

Bron: gemeente Den Haag

Landelijke maatregelen COVID-19

Update donderdag 12 maart 2020

De landelijke maatregelen van de Rijksoverheid tegen het coronavirus die ook voor de gemeente Den Haag gelden, zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel pas met uw huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Overige maatregelen:

 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.
 • Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link) aangevuld. Hier vindt u ook vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen.

Bron: gemeente Den Haag

Veel gestelde vragen over coronavirus en gezondheid

Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?

Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Ik ben ziek. Kan dat het nieuwe coronavirus zijn?

Heb je:

 • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius
 • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
  • Italië
  • Oostenrijk
  • Noordrijn Westfalen (Duitsland)
  • Madrid (Spanje)
  • China (inclusief Hong Kong)
  • Zuid-Korea
  • Iran

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Worden je klachten erger:

 • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius)
 • Je moet hoesten of je bent benauwd

Dan moet je wel bellen met de huisarts.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Was uw handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Hoe weet ik of iemand in mijn omgeving besmet is met het coronavirus?

De plaatselijke GGD maakt dit bekend.  

Hoeveel mensen zijn in Nederland besmet met het coronavirus?

Bekijk de teller met het aantal positieve tests in Nederland op de website van het RIVM.

Mijn huisgenoot is teruggekomen uit een gebied waar COVID-19 heerst en heeft gezondheidsklachten. Moet ik nu ook thuisblijven?

Nee, u hoeft niet thuis te blijven. Voor zieke huisgenoten geldt dat zij fysiek contact met anderen moeten beperken. Dat betekent dat ze niet naar het werk of school mogen. Thuiswerken kan eventueel wel. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven (tenminste de armlengte van een volwassene) en geen lichamelijk contact maken.

Wat is social distancing?

Mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus, vragen we om fysiek contact met anderen te beperken. Dit noemen we social distancing. Dat betekent dat zij niet naar hun werk mogen. Ze kunnen wel eventueel thuiswerken. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven (tenminste de armlengte van een volwassene) en geen lichamelijk contact maken.

Wat zijn milde verkoudheidsklachten?

Niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden.

Hoeveel afstand wordt er bedoeld bij ‘houd afstand’?

Tenminste de armlengte van een volwassene.

Bron: Rijksoverheid